Brystkræften har ændret mit udseende meget, og den er ikke færdig med at ændre på mig. Heldigvis får jeg tilskud fra kommunen, til hjælpemidler, som kan få mig til at se mere eller mindre normal ud gennem hele forløbet og i resten af mit liv. Men her følger også en masse valgmuligheder, jeg skal tage stilling til.

Efter operationen havde jeg pludselig kun et bryst, så nu ser det hele så skævt ud.  Jeg husker tydeligt de første par dage efter operationen – der manglede jo noget, når jeg kiggede ned ad mig selv. Men jeg kunne ikke gøre så meget ved det der, for det hele var så ømt. Det var først 3 dage efter operationen, jeg turde tage en bh på. Til min bh havde jeg en midlertidig brystprotese – eller en vatklump, som jeg ville kalde det. Den fik jeg udleveret på Riget, lige inden jeg blev udskrevet efter operationen. Jeg satte den ned i bh’en og pludselig så det næsten “normalt” ud igen, da jeg kiggede ned ad mig selv. Vatklumpen strittede dog i alle mulige andre retninger end mit eget bryst, så jeg kunne ikke vente med at få en rigtig brystprotese.

 

Når man er blevet brystopereret, hvor de fjerner hele brystet, har man ret til to brystproteser pr. bryst om året. Jeg kan selv vælge, hvor min brystprotese skal være fra, jeg har derfor valgt BandaGisten i Slagelse. Jeg var oppe i går, for at prøve proteser. Jeg kom ind til den samme søde dame, jeg har snakket med tidligere i mit forløb. Hun hjalp mig med at finde den helt rigtige protese til mig, og hun gav sig god tid til at snakke med mig om mit forløb. Udover selve brystprotesen, fik jeg også et sæt nipples med – selvom det virker fjollet, så hjælper det altså gevaldigt på udseendet, så det ser mere naturligt ud. Damen i BandaGisten er super flink, hjælpsom og forstående, så jeg håber, jeg kan få lov at komme ind til hende hver gang, da det bestemt ikke er sidste gang, jeg vil komme i BandaGisten!

 

Udover brystproteser, får man også tilskud til en paryk eller et tærklæde. Så snart jeg har snakket med onkologerne på Næstved sygehus, får jeg et papir med, så jeg kan få mig et tørklæde eller en paryk. Med den kemo jeg skal have, kommer jeg nemlig til at tabe håret. Jeg har besluttet mig for, at bruge tilskuddet til tærklæder. Parykkerne er nemlig noget dyrere, og der kan komme noget egenbetaling, hvis man skal have en, som der er kvalitet over. Men jeg har fået en paryk, at en jeg kender, som selv har været gennem et brystkræft forløb. Det er en rigtig fin paryk, jeg kan bruge de dage, hvor jeg ikke har lyst til at folk kigger eller stiller spørgmål. Jeg satser dog på, at bruge tørklæder det meste af tiden. Der er nemlig rigtig mange flotte tørklæder, og en paryk kan hurtig blive for varm, her hen over sommeren. På billederne ovenover har jeg et tørklæde, og det de kalder en turban på. Det er også nogle jeg har fået, af hende jeg kender. Dem er jeg også rigtig glad for, så har jeg lidt at vælge i mellem.

Om et år kan jeg så få lavet nye bryster gratis, da man har ret til at få genskabt sine bryster, når de er fjernet pga. kræft. Om jeg vil det, har jeg ikke besluttet endnu, men jeg kan også vente, og så først komme om 80 år og sige, at jeg gerne vil have lavet nye der. Der er altså ingen grænse, jeg kan få lavet dem, når jeg har lyst og er klar.

Gennem alt det her, har jeg fundet ud af, at det faktisk betyder overraskende meget for mig, at kunne se almindelig ud udadtil. Men heldigvis vokser mit hår ud igen, når jeg er færdig med kemoen, og mine bryster kan også voksne ud igen – dog med lidt hjælp! 😂
Om jeg skal have lavet nye bryster, så snart jeg kan, har jeg faktisk ikke besluttet mig for endnu, for jeg synes også det er rigtig pænt uden, men det må tiden vise!

 

-Clara 💜

Reklamer