Jeg vil gerne sætte mere fokus på selvundersøgelse. Det er nemlig kun kvinder over 50 år, der får tilbudt at få regelmæssig screening af deres bryster. Det er også den gruppe, hvor man finder flest med brystkræft. Men det sker også for yngre kvinder. Men hvem skal opdage det? Det er kun os selv, der kan det. Det er bare langt fra alle, der ved hvordan man undersøger sig selv, og hvilke symptomer sygdommen har.

PantherMedia 16479622

Jeg var til lægen, da jeg var 14-15 år gammel, fordi jeg synes mine bryster gjorde ondt. Der var ikke noget galt med dem, det er faktisk meget normalt de er ømme ind i mellem, fortalte min daværende læge. Hun vidste mig alligevel, hvordan man undersøger sig selv. Hvilket har gjort rigtig god gavn for mig her 5 år senere. Men alle kvinder burde vide, hvordan man undersøger sig selv uanset alder. For brystkræft kan ramme alle uanset alder. Jeg har derfor fundet lidt materiale, man kan læse. Jeg kender nemlig ikke selv alle symptomer, men inde på cancers hjemmeside, kan man læse om rigtig mange af symptomerne ved brystkræft og om selvundersøgelse.

https://www.cancer.dk/brystkraeft-mammacancer/symptomer-brystkraeft/

Men når det så er sagt, skal man ikke gå i panik, hvis man finder en knude. Langt de fleste er godartede knuder. Mange unge kvinder får ofte godartede knuder i brysterne, som er helt normale. Men hvis du opdager en knude i dit bryst, så tag et smut forbi din læge og bed om at blive henvist til ultralydsscanning/mammografi. Også selvom lægen mener, at det er en hel normal knude, må du gerne kræve at få den til mammografi/ultralydsscanning hos en speciallæge! Når du så er inde til ultralyd/mammografi, så bed altid om at få lavet en biopsi. For ja, man kan se meget på et scanningsbillede, men ikke alt. Jeg fik at vide, begge gange jeg blev scannet, at knuden så godartet ud, men biopsien fortalte noget andet. En biopsi kan fortælle med sikkerhed, om der er kræft i knuden eller ej. Så kræv ALTID en biopsi, uanset hvad lægen siger! Det må du gerne! Jo tidligere man opdager knuden, jo bedre!

Det er ikke alle knuder, man selv kan mærke sig frem til eller se på brystets udseende. Derfor er der andre symptomer, men kan være opmærksom på. Det kan være træthed – Jeg kunne næsten ikke passe mit 30 timers job, jeg var så træt altid og kunne ligge mig hjem i seng og sove 3 timer efter arbejde, hver dag! Og det er altså ikke normalt. Et sandet symptom kan være smerter fra brystet, som ikke hænger sammen med ens menstruationscyklus. De sidste måneder inden jeg fandt ud af, at jeg havde kræft, havde jeg utroligt ondt i brystet. Nogle gange var smerterne konstante, og andre gange kom de som stød gennem brystet. Og der skulle kun den mindste berøring til, før det føltes som om, der var en der stak et spyd ind i mit bryst.

Men husk på! Du skal ikke gå i panik, hvis du har nogle af disse symptomer eller finder en knude. Ofte er der en god, uskyldig og helt naturlig forklaring på det, som ikke er kræft. Det bedste man kan gøre for sig selv, det er at nyde livet, være glad, gøre de ting man vil, bekymre sig mindre og sørge for at leve livet – så kan det aldrig gå helt galt!

Spørg mig endelig, hvis du finder en knude eller oplever nogle af de ovenstående symptomer. Jeg vil gerne snakke med dig om det, hvis der ikke er andre, du føler, du kan snakke med. Jeg synes ikke, det er pinligt eller underligt at snakke om! Det er bare med at sige ting højt, hvis man er bekymret over noget!

-Clara

Reklamer