Jeg vil ikke frygte Kemo, jeg vil gøre ham til min bedste ven! Han skal jo hjælpe mig til at blive 100% rask – han har selvfølgelig nogle negative sider, men har alle venner ikke det? Så længe jeg bare kender til hans negative sider, kan jeg også bedre beskytte mig imod dem. Det er også kun for en kort periode på ca. 3,5 måned, og så skal jeg videre ud i verden og leve mit liv – mens Kemo bliver hvor han er og hjælper en masse andre mennesker.

Zoladex:
Inden jeg starter på kemo, skal jeg har jeg fået det, som hedder Zoladex, fordi jeg er så ung og stadig skal kunne få børn senere i mit liv. Zoladex er en injektion med en lille ting som sætter mig i en kunstig overgangsalder. Den har formentlig kraftigere bivirkninger end der er hos en kvinde i en normal overgangsalder. Det er en lille dims, der bliver skudt ind i mit mavefedt, senest 5 dage før hver kemobehandling (hver 3. Uge) – den beskytter mine æggestokke mod kemoen, da den sætter dem på pause, og så angriber kemoen dem ikke på samme måde. Jeg slipper så for menstruation og smerter i den periode (Woop woop!) 🎉 Til gengæld kan jeg få nogle ordentlige svedeture 👎🏽 Efter kemoen skal jeg ikke have Zoladex mere, og så vil mine æggestokke begynde at danne nye æg og fungere normalt igen.

Blodprøver:
Jeg skal have taget blodprøver hvert 3. uge, dagen før jeg skal have kemo. Blodprøverne sladrer om mit immunforsvar; hvis tallet er som det skal være, må jeg godt få kemo dagen efter. Men hvis tallet er for lavt bliver min kemo udsat i en uge eller til min immunforsvar er oppe igen. Hvis tallet ligger lige under, det det skal, skal jeg bare få taget en ny blodprøve dagen efter, og hvis den ser fin ud, må jeg gerne få kemo med det samme.

Bivirkninger:
Kemoen går efter de hurtigtdelene celler, som kræftceller er, men det kan derfor også gå ud over mine gode, hurtigtdelene celler, som er i mine slimhinder – det kan give fx. mundtørhed og løbende øjne. Det kan også gå ud over mit mave-tarm system, så jeg får mavesår-lignende smerter, kvalme, og dårlig mave. Jeg kan også få skøre negle og hårtab. Men alle de gode celler opbygger sig selv igen efter kemoen.

Feber:
Hvis jeg får feber over 38,5 skal jeg staks kontakte Onkologisk afdeling, jeg må ikke tage smertestillende eller ligge mig til at sove. Jeg skal så have taget en blodprøve – hvis den ikke viser tegn på infektion, skal jeg bare vente med næste kemo til det går over, men hvis jeg har en infektion, skal jeg indlægges på onkologisk afdeling og få antibiotika til infektionen går væk. Min krop kan nemlig ikke selv nedbryde det så, da mit immunforsvar er for lavt til det.

Solen:
Jeg må godt gå ud i solen, men jeg skal passe på som alle andre og mellem 12-15, skal jeg have en ekstra stærk solcreme på eller holde mig helt væk fra solen. Jeg kan lettere blive solbrændt eller få irriteret hud end andre, fordi kemoen også angriber hudcellerne.

Hårtab:
Jeg taber håret på hovedet i løbet af de første 3 behandlinger – formentlig mellem 1. og 2. behandling. Bryn og vipper kan godt tynde lidt ud, men jeg bør ikke tabe dem helt. Jeg taber alt andet kropsbehåring lige før 2. Behandling. Så…no need to shave them legs! 😂

Bakterier:
Selvom mit immunforsvar bliver lavt pga. kemoen er det fanatisk ikke udefrakommende bakterier, jeg skal være så bange for. Det er mine egne bakterier i kroppen, som nu for rig mulighed for at vokse, og det et dem, som kan give mig infektioner, som gør at jeg måske kan risikere at skulle indlægges. Jeg skal selvfølgelig ikke gå over til syge børn eller kysse dem eller noget – jeg skal stadig tage mine forbehold, men jeg må gerne tage på arbejde i de børnehaver, jeg arbejder i. Så det glæder jeg mig bare til at komme i gang med igen!

Reklamer