I dag har jeg været på Roskilde sygehus og fået svar på min genetiske undersøgelse. Jeg er i alt blevet gentestet for 9 forskellige genfejl, som alle kan have en betydning for brystkræft.

Det første gen-lægen spørger om, da jeg sætter mig ned er: “Du kigger sikkert rigtig meget på mit ansigtsudtryk for at se, om du kan aflæse noget, ikke sandt?” Jeg kunne ikke andet, end svare JA! Jeg forsøger nemlig altid at aflæse alle de sundhedspersoner, jeg har mødt. 😅

Gen-lægen sagde heldigvis: “Jeg har gode nyheder, du har ikke nogen genfejl, på nogle af de 9 gener vi har testet.” Så det er rigtig godt, det betyder i hvert fald, jeg  ikke har øget risiko for at få brystkræft igen. Det betyder også, at der er andre kræftformer og sygedomme, jeg heller ikke har øget risiko for at få – heriblandt æggestokkræft, som har en sammenhæng med brystkræft. Dog vil de blive ved med at undersøge mig, for de har jo stadig ikke fundet en grund til, hvorfor jeg fik brystkræft i så ung en alder.

IMG_7235

Gen-lægen skal stadig undersøge lidt på min fars familie, for at få klargjort hvad det helt præcist var for kræftformer, som nogle familiemedlemmer på hans side har haft. Det tager bare tid, for der skal kigges i meget gamle arkiver. Men det er lidt spændende at finde ud af, det kan nemlig også have indflydelse på, hvad de eventuelt så kan teste mig for.

Det at jeg ikke har en genfejl i lige de 9 gener, synes jeg er en god nyhed. Jeg har selvfølgelig ikke fået et svar på, hvorfor jeg fik brystkræft, men jeg ved nu, at jeg ikke giver de genfejl videre til mine egne børn. Det betyder også, at mine søstre kan være mere rolige, for så er sandsynligheden for, at de har genfejl for brystkræft mm. lille. Men an på hvad gen-lægen får af resultater på de næste undersøgelser, kan det godt være, mine søstre bliver tilbudt et screeningsprogram alligevel, men første fra når de fylder 40, for det er først derefter, man ser de fleste tilfælde af brystkræft.

IMG_7234.JPG

Det hele er meget spændende. Jeg håber, de kan finde grunden til, hvorfor jeg fik brystkræft, bare ikke i en genfejl, men i noget andet, som jeg har mulighed for at lave om på.

-Clara💜

Reklamer