Deodoranter – de er lavet for at reducere lugen af vores sved og udrydde den naturlige fugt under vores arme, nogle gange erstatter den endda vores egen naturlige kropslugt med velduftende parfumer, som endda er med til at virke tiltrækkende for mange – men hvad med den naturlige duft?

Du har sikkert prøvet det! Du nærmer dig en anden person, og pludselig genkender du duften; den minder dig enten om en dum ekskæreste, dit største idol eller et besøg i omklædningsrummet på din folkeskole! Du forbinder med det samme denne person og personens duft, med den person eller det sted, du sidst lugtede duften  – og med ét har du skabt en eller anden forestilling om denne person, måske helt uden at kende personen?

Deodoranter og dufte har derfor vildt stor indflydelse på vores hverdag, de har derfor også vildt stor betydning for vores miljø og sundhed – så hvad er det egentlig vi udsætter vores krop og vores natur for, når vi tager deodorant på?

Man kan stille det op på en lidt simpel måde fantisk – der er forskellige typer deodoranter:

  • Den tjekkede, velduftende, scoredeodorant: Den velduftende, 24-, eller 48-timers lækre score anti-perspirant, hvor du aldrig skal bekymre dig om runde, fugtige svedpletter under armende, du dufter altid perfekt, og alle i en radius af 100 meter kender din duft! Deodoranten er højst sandsynligt produceret i udlandet, så det har skabt en hel del forurening for at få den op til dig. Deodoranten indeholder også en masse stoffer, som kan være usunde både for dig selv, dine omgivelser og miljøet. (Anti-perspiranter indeholder blandt andet det usunde stof Aluminium, som er giftigt i for store mængder, og mistænkes for at give blandt andet brystkræft)

 

  • Den forsigtige deodorant, der både vil dufte godt samtidig med at være sund: Den velduftende 12-timers deo, uden tilsat aluminium, men med massere af parfume, som kan overdøve den smule svedige lugt der kan forekomme, da der ikke er aluminium i til at dræbe alle dine svedkirtler. Men det er okay for dig, at du måske lugter en smule ind i mellem, så længe du ikke udsætter din krop for unødig aluminium. Deodoranten er højst sandsynligt produceret i udlandet, så det har skabt en hel del forurening for at få den op til dig – det er kun måske, du er heldig, at den er produceret et sted nær dig og kun har forurenet minimalt på sin vej. Deodoranten indeholder en masse kemi, som hverken er sundt for dig eller miljøet.

 

  • Snyderen! Deodoranten uden parfume og parabener – den er til den fornuftige, som ikke ønsker at blive påvirket af for mange parfumestoffer – og de der parabener lyder hedder ikke for sunde? (du ved godt nok ikke hvad parabener er, men det er da dejligt, de ikke er i). Trods de manglende parfumedufte, skal du ikke bekymre dig om svedlugt og pletter under armene, for deodoranten indeholder jo aluminium til at holde det af vejen! Deodoranten er højst sandsynligt produceret i udlandet, så det har skabt en hel del forurening for at få den op til dig – det er kun måske du er heldig, at den er produceret et sted nær dig og kun har forurenet minimalt. Heldigvis indeholder parfumen ikke så mange kemiske stoffer, som kan være belastende for miljøet.

 

  • Den ydre skønhed: Deodoranten uden parfume, parabener, aluminium eller andet kendt allergifremkaldende. Den indeholder højst sandsynligt noget andet kemi, da den godt nogenlunde kan holde sved og lugt væk, men det gør dig ikke så meget, for umiddelbart er den bedre for kroppen, da den ikke indeholder parfume, parabener og aluminium. Deodoranten kan godt være produceret et sted nær dig, men den kan også have været under en længere rejse, før den nåede dig. Du bør tjekke kemiindholdet, da det godt kan være den indeholder alt muligt andet usundt, som ikke står på forsiden – og som måske er belastende for miljøet.

 

  • Den “Naturlige deodorant”: Den indeholder hverken parfume, parabener, aluminium eller noget som helt, som kan være usundt for krop, den udgør også kun en minimal belastning af miljø. Den er måske tilmed økologisk, og så er den måske lokalt produceret – måske har du endda selv blandet den af kokosolie eller andet kendt for kroppen? Den indeholder naturlige produkter, som kan reducere sved og lugt og så skader den kun miljø og krop minimalt. Deodoranten kan godt være komme langvejs fra, hvis den fx bruger naturprodukter fra udlandet – her kan det godt have forurenet, men processen ved at lave deodoranten har højst sandsynligt ikke skabt den store miljøforurening

 

  • Den 100% naturlige deodorant: lader kroppen være som den er, accepter at den er et normalt menneske, som ind i mellem får svedige, normale pletter og lugte under armene. Hvis det bliver for slemt, kan den jo hoppe en tur i bad – men den vasker sig selvfølgelig kun med sæber, som er uden giftige tilsætningsstoffer og som evt. er lokalt produceret – eller lavet af dig selv af naturlige produkter. Denne deodorant er nok den mest miljørigtige af alle deodoranterne – den er nemlig lokalt produceret i din krop, og har udleder kun minimale doser forurening – samtidlig er det den sundeste deodorant for din krop.

 

Her er lidt at tænke over!

Mit tip til dig er derfor: overvej hvilken deodorant, du bruger, og hvordan du måske kan blive mere miljøvenlig ved evt. at skifte deodorant – for din krops skyld og for miljøets skyld.

Hvis du gerne vil skåne din egen krop: så undgå som minimum aluminium i din deodorant – men helst også parfumestoffer – tjek også om den kan indeholde hormonforstyrrende stoffer.

Hvis du gerne vil skåne miljøet: så vælg en deodorant, som er lokalt produceret og uden for meget kemi – eller spring ud i at lave din egen af produkter, som er naturlige for din krop (noget du kan spise). Du bør også overveje at bruge en ikke-spray deodorant, da du fylder omgivelserne med en masse små skadelige partikler fra din deodorant, som miljøet og dine omgivelser ikke selv har bedt om.

Jeg bruger selv “Den naturlige deodorant” eller den 100% naturlige deodorant. Det gør jeg, fordi jeg ønsker at udsætter min krop for så lidt gift som muligt, og så tænker jeg også på den miljøvenlige side af det. Du kan tjekke din deodorant og andre kemiske produkter på Forbrugerrådet TÆNK’s app “Kemiluppen” – den er kun vejledende, så det er ikke sikkert, du får alle detaljer med.

Hvilken type deodorant bruger du? Og burde du overveje at skifte til en anden type? Skriv gerne i kommentarfeltet herunder eller kommenter linket til dette blogindlæg på enten facebook eller instagram. Del også meget gerne dette blogindlæg, så dine venner også kan få tjekket deres deodorant og hjælpe miljøet og sundheden i den rigtige retning.

Reklamer