Lavendelblomsten

For ung til brystkræft!

Begrebsliste

Jeg bruger rigtig mange forskellige faglige begreber på min blog, så jeg tænkte, det er en god ide med en begrebsliste, så I Lan få et overblik over, hvad det egentlig er, jeg skriver om:

Antihormoner/tamoxifen: Jeg skal have anti-hormon piller i 10 år efter afsluttet kemoforløb. Det skal jeg, for at holde østrogenniveauet i min krop nede, da den kræftform, jeg har haft, lever af østrogen. Hvis der så skulle gemme sig en enkel celle et sted i min krop, efter endt kemo og strålebehandling, så sørger antihormonerne for, at den ikke har noget østrogen at leve af.

Brystbevarende: betyder, at man kun fjerner knuden i brystet og lidt af det omkringliggende væv.

Mastektomi: betyder fjernelse af et helt bryst.

PETCT: er en scanningform, som kan tage nogle meget nøjagtige billeder af steder med høj aktivitet, også selvom området er meget småt. Man får sendt et sukkersporestof ind i kroppen før scanningen som søger mod steder i kroppen med høj aktivitet.

Picc-line: er en slange, man får stykket ind i en blodåre i armen, og følger blodårer helt ud til et sted lige over hjertet. Den er god ved de første 3 kemobehandlinger, da men får et stof, som kan ødelægge blodårerne i armen, hvis man giver den der, da boldet kun bliver pumpet lanhsomt rundt der. Mens hvis kemoen kommer ud lige iver hjertet, pumper det kemoen hurtigt rundt, og så når det ikke at skade blodårerne så meget.

Premedicin: er medicin jeg får forebyggende. Altså får jeg det inden jeg får kemo, for at forebygge, at jeg får en allergisk reaktion af kemoen og for at undgå, at jeg ikke går for mange gener med mine slimhinder. Den præmedicin jeg får er binyrebakhormon, antihestamin og et store som passer på mine slimhinder.

Skildlvakslymfeknude: Den første lymfe brystkræft spreder sig til, hvis det når at sprede sig. (Man kan selvfølgelig ikke ige det præcist, men det er oftest denne, det spreder sig først til)

Strålebehandling: Det er en behandling, hvor man stråler direkte på et bestemt sted på kroppen. I mit tilfælde, skal jeg have strålebehandling op i venstre armhule, da der var en spredning til nogle af lymferne. Selvom de fjernede alle de syge lymfer ved operationen, stråle mean stadig, da der kan sidde en enkel kræftcelle tilbage, som så vil blive Ståle ihjel af strålerne. Jeg skal nok også stråles henover mit ar, der hvor mit bryst har siddet – for at være sikker på, at der ikke er efterladt nogen kræftcelle.

Taxol: Den kemo jeg får nu. Jeg fik to andre kemostiffer 3 gabbe i løbet af mine første 9 uger af kemoforløbet. Nu får jeg et andet stof, og det hedder Taxol. Det angriber kræftceller på en anden måde, end de 2 første kemostoffer. Taxol kan give mig muskel – og led smerter, men ingen kvalme. Mens de to første stoffer gav mig kvalme og hårtab.

Zoladex: Er en lille dims/stav, jeg får skudt ind i maven, hver 4. uge. Den sætter mig i en kunstig overgangsalder – dvs. den stopper østrogenproduktionen i min krop, og dermed altiviteten i mit underliv. Når der ikke er aktivitetsniveau mit underliv, angriber kemoen det ikke på samme måde, mine æg bliver derfor ikke ødelagte. Når jeg er færdig med kemobehandlingen, skal jeg ikke have Zoladex mere, og så begynder mit underliv at producere æg og østrogen igen. Eller det gør det så ikke alligevel, da jeg skal på antihormoner i 10 år efter kemobehandlingen, og det har stortset samme effekt som Zoladex.

Reklamer
Reklamer
%d bloggers like this: